I dag skal vi bare kort anbefale en TV-serie. Den handler om oljeproduksjon, oljeindustrien og hvor viktig oljen er for… ja … alt.
Til forskjell fra de fleste andre filmer og TV-serier fremstiller “Landman” oljeselskapene ikke bare på en i det store og hele en redelig, ja, endog positiv, måte, men den sier også tydelig hvor kolossalt nyttig og viktig oljen er. Dette er noe som hovedpersonen eksplisitt forklarer i en monolog i en av episodene, og denne monologen er å finne på en link nedenfor.
Men hva er en “landman”? Ifølge nettsiden www.landman.org: “A landman is the public facing side of an oil, gas, mineral or other energy sources exploration and production team who interacts and negotiates directly with landowners to acquire leases for the exploration and development of minerals or other energy sources.” Kort oppsummert: En “landman” er altså den personen som på vegne av et oljeselskap har kontakt med grunneierne som eier områdene oljeselskapene opererer på eller i nærheten av.
Seriens hovedperson er Tommy Norris, som er “landman” for et uavhengig oljeselskap. (I tillegg til de store oljeselskapene som Exxon og Chevron, finnes det et stort antall mindre såkalt uavhengige oljeselskaper.) Norris må forholde seg til og løse alle typer problemer som oppstår der et oljeselskap driver, men som man kan forvente av en TV-serie, må han også løse problemer som oppstår med hans (ex)kone og deres datter.
Det som er viktigst for oss er at den viser hvordan oljeselskapene fungerer. Ja, dette er en TV-serie som er laget for å underholde, men den kan allikevel gi et lite innblikk i hvordan et stort firma fungerer, og den fremstiller som nevnt oljeindustrien som en ikke bare viktig, men uunnværlig bidragsyter til velstanden, noe man sjelden ser i andre TV-serier og filmer.
Serien er meget forseggjort, den har svært høye produksjonsverdier, og hovedrollene spilles av kjente stjerner: Billy Bob Thornton, Jon Hamm, Demi Moore.
En interessant ting jeg la merke til i første episode var at hovedpersonen leser boken How the West Grew Rich. Dette er en svært god bok; den forteller som korrekt er at Vesten ble rik og velstående på grunn av respekt for eiendomsretten, begrenset stat, lite korrupsjon og frihandel. Under “Acknowledgements” takker forfatterne Nathan Rosenberg og L.E. Birdzell en historiker som var en av bidragsyterne til Ayn Rands bok Captalism: The Unknown Ideal for innspill til boken. (Bøker som leses av personer i filmer og TV-serier er aldri tilfeldig valgt, de er plassert der for å formidle et budskap fra filmskaperne til seerne.)
Hittil har jeg dog bare sett de første få episodene av serien, og det er ikke umulig at visjonen som er presentert i de første episodene endrer seg etterhvert som serien skrider frem. Serien er i Norge å finne på SkyShowtime.
Som sagt, basert på de første få episodene vil jeg sterkt anbefale denne serien.
.
.
.
Serien skiller seg ut ved å fremstille oljeselskapene på en nyansert og til dels positiv måte, noe som ikke er så vanlig i dagens mediebilde, hvor oljeindustrien ofte blir kritisert. Det er spennende at serien ikke bare fokuserer på problemene knyttet til oljeproduksjon, men også på hvor viktig oljen er for den globale økonomien, som hovedpersonen understreker i en tankevekkende monolog. Visit us Telkom University Jakarta